Solo

“Setiap manusia adalah sama dan juga mempunyai harapan dalam diri mereka”. Begitulah harapan seorang PLHIV yang ingin kehidupannya lebih bermakna dari hari ke hari. Tapi malangnya, mereka menjadi mangsa keadaan sehingga wujudnya STIGMA dan DISKRIMINASI. Marilah bersama-sama membantu mereka dengan adanya sumbangan ikhlas daripada anda semua untuk menyokong mereka kembali bangkit !

My Story

PENDERITAAN PLHIV 

“Dunia seolah runtuh…!”
demikian pengakuan seorang ibu yang mengetahui bahawa dirinya positif menghidap (HIV). Human Immunodeficiency Virus (HIV), adalah salah satu virus yang punca melemahkan sistem kekebalan tubuh manusia. Penyakitnya sendiri disebut AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) iaitu sekumpulan gejala dan jangkitan (sindrom) yang timbul kerana dapat merosakkan sistem kekebalan tubuh manusia akibat jangkitan virus (HIV). Penyakit ini menjadi bual bicara bagi masyarakat sekeliling kita kerana sampai saat ini belum ada ubat pulih sepenuhnya, sekali sahaja terkena jangkitan (HIV) tersebut, maka virus itu akan ada dalam tubuh seumur hidupnya. Di situlah timbulnya diskriminasi atau lebih kepada stigma mangsa keadaan yang berstatus (PLHIV), mereka dipandang rendah, diasingkan dan menjadi cemuhan dalam masyarakat kita. Apakah dunia benar-benar runtuh dan tidak ada harapan lagi bagi (PLHIV) ? Jawapannya adalah tidak. Saat ini (PLHIV) dapat hidup sebagaimana kehidupan manusia normal yang hidup secara lainnya. 

SOKONGAN MAF

Yayasan AIDS Malaysia (MAF) dibentuk pada tahun 1993 untuk mengumpulkan dan mentadbir dana untuk menyokong aktiviti dan program Majlis AIDS Malaysia (MAF) dan Organisasi Rakannya. Ini termasuk rumah perlindungan bagi orang yang hidup dengan HIV, termasuk wanita dan anak-anak yang telah ditinggalkan oleh keluarga mereka, program jangkauan untuk masyarakat terpinggir dan program pertukaran jarum dan jarum suntik (NSEP) untuk pengguna ubat suntikan. Dengan adanya adanya sokongan MAF dan kerjasama kita semua dapat memberi perubahan kepada mereka (PLHIV).


Recent Donors

Comment via Facebook